Toevallig ontdekt, het dunste glas ter wereld
Glas van slechts één molecuul dik, haast onmogelijk zou je denken. Toch hebben wetenschappers het voor elkaar gekregen om het dunste glas ter wereld te ontwikkelen van slechts één molecuul dik. Al was dit eigenlijk in eerste instantie niet de bedoeling…
De ontdekking
Wetenschappers aan de Cornell Universiteit en de Universiteit van Ulm waren bezig met het creeëren van grafeen, toen ze toevallig een laagje materiaal ontdekten wat niet thuishoorde op het gemaakte grafeen. Dit glazen laagje gingen de wetenschappers vervolgens nader onderzoeken. Zij legden het laagje glas onder een elektronenmicroscoop en ontdekten dat er een reactie was ontstaan tussen de siliconen en de zuurstofatomen die bij het creeëren van grafeen komt kijken. Bij dit proces waren ook per ongeluk luchtbelletjes gekomen en dit samen vormden het laagje glas.
Grafeen en de totstandkoming van het dunste glas ter wereld
Grafeen is slechts één koolstofatoom dik, wat grafeen tot een van de dunste en sterkste materialen ter wereld maakt. Deze koolstofatomen vormen samen het grafeen, wat je qua structuur al snel doet denken aan kippengaas. Voor het maken hiervan, zijn twee andere stoffen nodig. Zo is er koper nodig, maar ook kwarts. Dit laatste stofje bestaat uit zuurstof en silicium. Door een reactie tussen deze twee stoffen is dus het glazen laagje op het grafeen ontstaan. Onderzoeker David Muller, die betrokken was bij dit onderzoek, gaf aan dat het voor het eerst iemand de verzameling atomen in glas heeft kunnen zien. Verder heeft het glas ook potentie voor de toekomst. Zo zou het bijvoorbeeld de prestatie van processoren in computers en smartphones aanzienlijk kunnen verbeteren.
Vermelding Guinness Book of World Records en trots
Door het toevallig ontdekken van het dunste glas ter wereld door deze wetenschappers is daarmee gelijk een plekje in het Guinness Book of World Records verovert. Het mag dan wel een ongelukje zijn geweest, onderzoeker David Muller is enorm trots op zijn bevindingen samen met de andere onderzoekers, wat blijkt uit zijn reactie. ”Als ik straks nog terug kijk op mijn carrière, is dit het werk waar ik het meest trots op zal zijn.”
Onze contactgegevens
Tielseweg 36a
4012 BK Kerk-Avezaath
Gelderland, Nederland